Ingrediente necesare pentru aluat
0.5 litru lapte
400 g zahar
4 oua - numai galbenusurile
300 g grasime: 150 g ulei + 150 g unt topit (sau combinatie intre acestea)
1 kg faina
coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
2 fiole cu esenta de vanilie
2 plicuri zahar vanilat
1 punguta stafide
2 lingurite sare
Ingrediente necesare pentru maia
60 g drojdie proaspata sau uscata
cateva linguri de lapte caldut
cateva linguri de faina
Ingrediente necesare pentru umplutura
2 lingurite sare
Ingrediente necesare pentru maia
60 g drojdie proaspata sau uscata
cateva linguri de lapte caldut
cateva linguri de faina
Ingrediente necesare pentru umplutura
300 g nuci macinate
200 g zahar
200 g zahar
300 g rahat
2 fiole cu esenta de rom
albusurile de la cele 4 oua
albusurile de la cele 4 oua
Ingrediente necesare pentru ornat cozonacii
1 - 2 oua
2 lingurite de mac
1 - 2 oua
2 lingurite de mac
Mod de preparare
Alimentele nu trebuie sa fie reci, abia scoase din frigider.
Se amesteca drojdia sfaramata cu 5 linguri de lapte cald si 2 linguri de faina.
Se acopera maiaua si se pune la crescut 15 minute intr-un loc cald si ferit de curent.
Cele 5 galbenusuri se amesteca cu sarea.
Laptele se incalzeste, dar sa nu fie fierbinte, iar apoi se adauga cele 400g zahar, coaja de lamaie si portocala, stafidele, cele 2 esente de vanilie si cele 2 plicuri de zahar vanilat. Se omogenizeaza toata compozitia.
Untul se pune la topit la foc mic si apoi se amesteca cu uleiul.
Nucile macinate se amesteca cu albusurile de ou batute spuma, cu zaharul si cu esenta de rom.
Se pune 1 kg de faina in vasul pentru framantat, se pune maiaua la mijloc si se amesteca usor turnandu-se treptat si laptele cald pana se incorporeaza toata faina. Se toarna treptat si grasimea. Pe masura ce se toarna grasimea si se framanta, aluatul devine omogen si nu se mai lipeste de mana.
Daca aluatul inca se lipeste dupa ce s-a turnat toata grasimea si s-a incorporat, nu se pune faina in compozitie ci inca cateva linguri de ulei, pe rand, pana cand aluatul se desprinde de pe vas si de pe mana si se framanta frumos fara a se mai lipi.
Din momentul incorporarii grasimii in aluat se framanta 15 minute. Este suficient.
Framantarea aluatului se face dinspre marginile vasului spre interior, rotindu-se vasul in acelasi sens, cu degetele stranse, fara a se rupe aluatul cu degetele.
Se acopera apoi vasul cu un prosop de bumbac si se lasa la crescut 1 - 1 1/2 ora.
Cozonacii facuti cu mai multe oua decat cele din aceasta reteta cresc mai greu si nu schimba calitatea aluatului.
Se imparte apoi aluatul crescut in patru bucati si fiecare portie de intinde intr-o foaie groasa de 2 - 2.5 cm peste care se pune rahatul taiat in cubulete si nuca.
Se ruleaza si pe pune in tava in care s-a pus hartie de copt, fara a se unge cu ulei.
Se acopera si se lasa cozonacul la crescut in tava pana ajunge la marginea de sus a tavii.
Abia apoi se unge cu ou si pe pun bucati de nuca sau se presoara mac deasupra, ca ornament.
Tavile se pun in cuptorul incins 15-20 minute la foc potrivit si apoi inca 30-35 minute la foc mare.
Cozonacii nu trebuiesc sa fie inchisi la culoare ca sa fie copti. Se poate incearca cu o scobitoare daca sunt copti bine.
Dupa ce se scot din cuptor, cozonacii se invelesc obligatoriu calzi, intr-un prosop curat de bumbac. Astfel ei nu devin tari cand se racesc.
Daca se respecta strict aceasta reteta precum si micile amanunte ajutatoare, succesul retetei este garantat.
Reteta de aluat pentru cozonac se poate folosi
si pentru a face placinte moldovenesti cu branza dulce,
celebrele "poale in brau" din Modova sau pasca cu diverse umpluturi.
si pentru a face placinte moldovenesti cu branza dulce,
celebrele "poale in brau" din Modova sau pasca cu diverse umpluturi.
Aceasta reteta de aluat de cozonac o am pastrata de la bunica mea
de la Suceava in memoria careia am scris aceasta postare.
Va doresc un An Nou 2012 plin de realizari frumoase.
S-ar putea sa-ti placa si:
Happy New Year!
RăspundețiȘtergereThank you Nagela.
Ștergere