joi, 3 martie 2011

"Martisor" Celebrating on March 1

Sarbatoarea Martisorului 

 “Martisor” is a traditional celebration of the beginning of spring, on March 1.
 
   Martisor cu crenguta de pom inflorita
 Snurul de matase rosu impletit  cu alb cu un mic simbol prins de el este specific poporului nostru din timpuri vechi. Sapaturi arheologice au scos la iveala martisoare arhaice, cu o varsta de peste opt milenii.
 Pietricele vopsite in alb si rosu erau insirate pe ata si purtate la gat.

 Semnificatiile culorilor firului de martisor:
  • culoarea rosie - specific pentru foc, sange si soare este atributul vietii si reprezinta genul feminin;
  • culoarea alba - specific pentru limpezimea acvatica, a apei,  a norilor si  a pomilor in floare reprezinta genul masculin.
  Snurul martisorului ingemaneaza cele doua culori ca simbol al fortelor vitale, asigurand permanenta generatiilor.
De altfel culorile rosu si alb nu se intalnesc numai la martisor ci si in bradul nuptial, cel funerar, la steagul calusarilor si in modelele cusaturilor romanesti din toate zonele tarii.
  Martisor cu ghiocel
 Primul scriitor care scrie despre martisor este Iordache Golescu in lucrarea sa "Pilde, povatuiri si cuvinte adevarate si povesti cu trebuincioase lamurir" scrisa in anii 1820-1830.
 Folcloristul Simion Florea Marian scrie despre faptul ca in secolul al XIX-lea in Moldova si   Bucovina martisorul era reprezentat de o moneda de aur sau argint legata cu snur alb-rosu si pusa la gatul copiilor ca sa aduca noroc si sanatate. Fetele il purtau la gat 12 zile apoi il legau in par pana la venirea berzelor sau pana inflorea primul pom si atunci il legau in pomul inflorit. In Transilvania era obiceiul ca fetele sa dea baietilor martisoare.
Snurul alb-rosu se lega primavara si la poarta grajdului, la coarnele vitelor, la closca. Se formau astfel nenumarate cercuri magice care protejau gospodaria.
   Martisoare cu ghiocel si buburuza cu trifoi cu patru foi
 Treptat obiceiul martisorului a devenit si al orasului nu numai al satului, transformandu-se. Obiectul care se prinde de snur poate sa semnifice absolut orice sau poate sa nu semnifice nimic.
  Din talisman, piesa de recuzita magica martisorul a devenit un mod de a face referire la traditie si a sarbatori mult asteptata primavara.
 Martisor cu buburuza cu trifoi cu patru foi
 O data cu ziua de 1 Martie se intra in zilele Babelor
care sunt noua la numar si au si ele istoria lor.








You migh also like:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu