vineri, 20 februarie 2015

Card for the Celebration of 1st March

Felicitari Calatoare VI "Martisor"


"1 Martie, calator, v-a adus un martisor !"
Aceasta felicitare a fost facuta pentru provocarea
de pe site-ul:
 “Tema este "Martisor". Felicitarea va avea ca tema generala primavara, mai ales cu referire la prima luna, martie. Ea va fi martisorul vostru calator (ii puteti desena un snurulet, sau atasa un snurulet alb rosu) si va aduce destinatarului ganduri bune la inceput de primavara. Ramane la alegerea fiecaruia daca vrea sa ataseze un martisor felicitarii sau nu.”

 Deasemenea site-ul Provocari Verzi sustine o
Expozitie de suflet - licitatie Ilenuta (15-22 februarie)


 Felicitarea mea respecta tema provocarii, ea  reprezentand o crenguta de pom inflorita pe care a poposit un fluturas si este facuta in culorile simbolice de Martisor, alb si rosu si este  impodobita cu traditionalul snur.
 Snurul martisorului simbolizeaza, prin cele doua culori alb si rosu, fortele vitale din natura, asigurand permanenta generatiilor.
 Culorile rosu si alb nu se intalnesc numai la martisor ci si in bradul nuptial, in bradul funerar, la steagul calusarilor si in modelele cusaturilor romanesti din toate zonele Romaniei.

Snurul de matase rosu impletit  cu alb cu un mic simbol prins de el este specific poporului roman din timpurile vechi. Sapaturi arheologice au scos la iveala martisoare vechi, cu o varsta de peste opt milenii. Pietricele vopsite in alb si rosu erau insirate pe o ata si purtate la gat.

Aceasta felicitare am realizat-o dupa TUTORIALUL:
 -

Dupa tragerea la sorti, si prezentarea 
galeriei de felicitari,
perechea felicitarii mele calatoare este: 
Gianina - Jurnal de Familie
-
Aceasta felicitare a fost postata si in clubul 
felicitarihandmade.com 
la pagina: 
Felicitare de Martisor cu fluturasi si flori perforate
 
Primul scriitor roman care vorbeste despre martisor este Iordache Golescu in lucrarea sa "Pilde, povatuiri si cuvinte adevarate si povesti cu trebuincioase lamuriri" scrisa de-a lungul anilor 1820 - 1830.
 Folcloristul Simion Florea Marian scrie si el despre faptul ca in secolul al XIX-lea in Moldova si   Bucovina martisorul era reprezentat de o moneda de aur sau argint legata cu snur alb si rosu si pusa la gatul copiilor ca sa aduca noroc si sanatate. Fetele il purtau la gat 12 zile apoi il legau in par pana la venirea berzelor sau pana inflorea primul pom si atunci il legau in pomul inflorit. In Transilvania se obisnuia ca fetele sa dea baietilor martisoare. Snurul alb cu rosu se lega primavara si la poarta grajdului, la coarnele vitelor, la closca de pe oua. Se formau astfel nenumarate cercuri magice care protejau gospodariile oamenilor primavara, cand natura renastea.

 

Martisor it is a Romanian traditional celebration of the beginning of spring, on 1st March. It is a symbol of spring and this name means “Little March” in Romanian.
“Martisor” is made from red and white string from which a littlel decoration is tied and is offered to women on 1st March. Women usually wear it pinned to their clothes for first 12 days of the month. After these 12 days, the string binds on a branch of a tree. It is believed that those who wear it will be strong and healthy for the year to come.
It is an old tradition in Romania and in the Republic of Moldova.

This project,
Card for the Celebration of 1st March,
 will be entered in following Link Parties:

6 comentarii: