sâmbătă, 16 aprilie 2011

Crepe Paper Crown of Poppies and Chicory

Coronita cu maci si cicoare 
din hartie creponata

 Coronita cu maci si cicoare, realizata din hartie creponata, un ornament potrivit pentru sarbatoarea Pastelui.
Specificatii tehnice lucrare:
Aceasta coronita a fost realizata folosind
TUTORIALUL
Pentru a face o coronita de maci si cicoare din hartie creponata sunt necesare urmatoarele materiale:
- hartie creponata de culoare verde, rosie, albastra si maro
- ata papiota de culoare neagra
- sarma
- vata sau lana 
- aracet
- iarba tip ornament pentru Paste
Pentru a face o coronita de maci si cicoare din hartie creponata sunt necesare urmatoarele unelte:
- foarfeca
- rigla
 Una dintre cele mai vechi marturii privind ouale vopsite de Paste de catre poporul roman este cea  a secretarului florentin al lui Constantin Brancoveanu,  Antonio Maria del Chiaro, care, in jurul anului 1700, se minuna de culoarea aurie a oualelor vopsite la Curtea domnitorului muntean.
 In traditia populara romaneasca, ouale vopsite de Paste sunt purtatoare de puteri miraculoase: vindeca boli, protejeaza animalele din gospodarie, sunt benefice in felurite situatii etc.
 Culoarea rosie este simbol al focului purificator. Credinta din Bucovina, consemnata de 
A. Gorovei, spune ca oul rosu este aparator de diavol. Diavolul se tot intereseaza daca oamenii mai fac oua rosii de Paste si umbla cu colinda, deoarece atunci cand aceste obiceiuri vor inceta, el va iesi in lume.
 Exista si urmatoarea legenda notata tot de A. Gorovei. Dupa ce Iisus Christos a fost rastignit, carturarii si fariseii au facut un ospat de bucurie. Unul dintre ei a spus: "Cand va invia cocosul pe care-l mancam si ouale fierte vor deveni rosii, atunci va invia si Christos".  Nici nu si-a terminat bine acela spusele si ouale s-au si facut rosii, iar cocosul a inceput sa bata din aripi. 
 Legendele crestine leaga simbolul oualelor rosii de patimile Mantuitorului. Rastignirea si invierea lui se infratesc cu reinvierea naturii primavara si cu reluarea ciclului vietii. Oul, el insusi purtator de viata, este un simbol al regenerarii, al purificarii si al vesniciei vietii.  Legenda spune ca atunci cand Christos a fost batut cu pietre, acestea atingandu-L s-au transformat in oua rosii. O alta traditie consemneaza ca Maica Domnului, venind sa-si vada Fiul rastignit, i-a adus intr-un cos oua, care s-au insangerat sub Cruce.

 Saptamana dinaintea Pastelui, dupa patruzeci de zile de post, are o semnificatie aparte in religia crestina. Ea se petrece in rugaciune si reculege pentru a actualiza in credinta si experienta personala Jertfa si Invierea mantuitoare a Domnului.
Aproape fiecare zi din Saptamana Patimilor este incarcata cu semnificatii religioase:
Marti - Predica de pe Munte
In aceasta zi a pildelor si controverselor Isus a tinut predica de pe Muntele Maslinilor, prevestind distrugerea  Templului din Ierusalim, evenimentele lumii viitoare si propria sa Inviere. In biserica se face denie, slujba de priveghere si rugaciune. Se tine post. 
Miercuri - Zi de odihna a Domnului
Dupa ungerea cu mir din Betania urmeaza o zi de odihna a Domnului Isus. In cele patru Evanghelii sinoptice nu  se afla nici o referire la faptele lui Cristos din aceasta zi. Se tine in continuare post iar la  biserica se face slujba cu denie.
Joia - Denumita si Joia Mare
Cina cea de Taina. In aceasta zi au loc Cina cea de Taina si vanzarea lui Isus de catre Iuda. Cristos se pregateste de moarte si Inviere, oferind ucenicilor trupul si sangele sau, painea si vinul Mantuirii. Este joia ultima din Postul Mare, cea mai importanta denie, cand credinciosii se roaga si privegheaza ascultand citirea celor 12 Evanghelii. Din aceasta zi nu se mai trag clopotele la biserica, ci se bate toaca.
Vineri - denumita si Vinerea Neagra
Rastignirea pe Golgota. Isus se roaga in Gradina Ghetsimani. Este prins, arestat, judecat de evrei si romani, batut si batjocorit. Cristos isi poarta crucea pana la Golgota, unde este rastignit intre doi talhari. Spre seara este asezat in mormant. In biserici se oficiaza "Denia Prohodului". Toata ziua se tine post negru, fara mancare si bautura.
Sambata - Ziua Invierii
Zi de odihna. Trupul Domnului Isus a stat in mormant intreaga zi. In toate bisericile se aprind luminile. Se tine post. Credinciosii se pregatesc pentru Inviere.
Duminica - Sarbatoarea Pastelui
Cea mai importanta sarbatoare a crestinilor. Invierea din morti. Piatra mormantului lui Isus a fost data la o parte. Cristos a inviat din morti si s-a aratat viu ucenicilor si Mariei. In biserici se face slujba Sfintelor Pasti. Sunt sfintite pasca, oaule rosii si bucatele. Postul de sapte saptamani a luat sfarsit. Credinciosii imprumuta lumina din lumina, spunand cu bucuria propriei primeniri sufletesti si trupesti "Cristos a inviat!".
 Aceste oua ornamentale de Paste au fost vopsite de bunica mea Maria si cele doua surori ale ei Ana si Florica,cu multi ani in urma, pe vremea cand erau inca printre noi.
In amintirea lor si a sarbatorilor de Paste din Suceava, parte din Bucovina, am facut aceasta postare.
Va doresc tuturor un "Paste Fericit" alaturi de cei dragi voua.


You might also like:
TUTORIAL

2 comentarii:

  1. Multumesc, Ileana, pentru aceasta postare! Tare mi-a mers la suflet! Sa ai parte de Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Kiddo la fel si tie, Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere